Borászat
  Gilvesy Pincészet
  2006-2014 építészet, belsőépítészet, archdaily.com
  
 
  A
  felújított
  volt
  Esterházy
  présház
  és
  vincellérház
  műemlék 
  épület
  manufakturális
  borászatként
  működik.
  A
  18.
  század 
  végén
  épült
  épület,
  eredetileg
  a
  szőlő-
  és
  borfeldolgozás 
  mellett
  az
  Esterházy
  birtok
  uradalmi
  szőlőmunkásainak 
  szálláshelyéül
  szolgált
  .
  A
  felújítás
  és
  átalakítás
  építészeti 
  koncepciójának
  alapja
  az
  eredeti
  megmaradt
  részek 
  megtartása
  és
  az
  elpusztult
  részek
  az
  eredetiben
  gyökerező, 
  kortárs
  építészeti
  eszközökkel
  való
  kiegészítése,
  szem
  előtt 
  tartva
  az
  eredeti
  arányokat,
  méreteket,
  színeket.
  Az 
  épületben
  a
  hagyományos
  architektúra
  absztrakciója, 
  átfogalmazása
  jelenik
  meg.
  Régi
  és
  az
  új
  összefonódik, 
  szervesen
  egészítik
  ki
  egymást,
  az
  új
  hangsúllyozza
  a
  régit.
  A 
  tornác
  nyugati
  végén
  egy
  utólagosan
  elfalazott
  rész 
  kibontásra
  került
  és
  a
  déli
  fal
  itt,
  ezen
  kiszabadított
  szakaszán 
  egy
  üvegfelületet
  kap.
  A
  tornác
  erdeti
  fa
  oszlopai
  már
  teljesen 
  elpusztultak,
  azokat
  később
  tégla
  pillérekkel
  helyettesítették, 
  ezek
  a
  rossz
  állapotú
  téglapillérek
  elbontásra
  kerültek.
  A 
  megmaradt,
  megtartott
  és
  felújított
  épületrészek
  (boltozatos 
  pince,
  északi
  fal,
  déli
  fal,
  nyugati
  oromfal,
  keleti
  fal
  és
  azok 
  nyílásai,
  belső
  teherhordó
  falak)
  mellett
  az
  elpusztult 
  épületrészek
  mai,
  kortárs
  építészeti
  eszközökkel
  való
  pótlása 
  az
  épület
  egészét
  és
  eredeti
  jellegét,
  karakterét
  tiszteletben 
  tartva,
  erősítik
  a
  megmaradt
  épületrészeket.
  A
  tömeg,
  az 
  arányok,
  a
  karakter
  összetett
  módon
  formálják
  az
  épületet
  és 
  válik a táj részévé, illeszkedik a kialakult tájkarakterbe.
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
  